fredag 21 december 2018

Fem

Fem lediga dagar.

Minns nog inte när jag varit så här i behov av en semester tidigare. Minns inte när jag jobbat så intensivt som den här hösten tidigare. Minns inte när jag lärt mig så här mycket på så här kort tid senast. Urlycklig över mitt jobb, men minns inte när jag varit så här urlakad senast.

Folk gläder sig över det tilltagande ljuset, jag fasar över hur jag ska klara vårvintern. Kunde bra ha någon månad till av plain kolmörker. ("Kyllä sitä jatkuu vielä monta viikkoa, älä huoli", sa kollegan när jag oroade mig. Men hur förklara att jag får ångest till och med av snöljuset och tror att världen ska rasa ihop över mig under dagen tills plötsligt kolmörkret faller och jag känner mig som världens tryggaste och lyckligaste människa igen? Ingen kan ju begripa. Själv tror jag att mörkret representerar tryggheten i mammas mage, men nu tror ju folk definitivt att jag flippat ur om jag berättar det, så jag låter bli.) Det finns ingen annan tid på året när jag sover så djupt och drömmer så mycket och när jag tillåter mig att titta på serier om kvällarna. Man kan INTE titta på teve i dagsljus, om man inte är sjuk. Eller har baksmälla, men man kan ju inte supa bara för att få titta på serier? Och man får hursomhelst inte titta på teve förrän man gjort någon nytta. Mina egna fåniga regler förstås, men tigerns ränder ni vet. 

Saken är den att det är helt okej att vara nedslagen av mörker. Det är nästan ett krav i det här landet, att gå omkring och klaga på mörket och kaamosen. Men att bli nedslagen av ljuset? Nå, ingen idé att oroa sig på förhand, jag kanske får livets lyckligaste vårvinter, der är väl bara en fråga om attityd. Typ, ryck upp dig. Och jag må vara obalanserad till sinnet, men jag är fan så bra på att rycka upp mig.

Ryckte mig till gymet idag för första gången på....ja gud vet, månader? Men jag har ju tillbringat tisdag morgnarna på olika former av mer eller mindre våldsam gruppgymnastik - vilken nu äntligen är över - och börjat med body balance och pilates, så det må väl förlåtas.

Julen. Att vänta på julen är kanske det bästa med julen? Stearinljusen, lamporna, mörkret, myset, glöggen, dofterna. Det ska jag ta itu med nu. Och serien La Otra Mirada som jag rekommenderar varmt om man gillar drama, vackra människor och en härlig spanska. Den finns på Arenan. 

Här en julig bild som jag ritade åt restaurang Vista. Happy Holidays!