torsdag 26 augusti 2021

Mycket händer här i trakten eller Fett kul på ICA

Mycket händer här i trakten är ett uttyck från vår barndom. Det har sitt ursprung i kassetten syskonskaran bandade in när vi var sju, fem och ett. På bandet sa ettåringen mest mmmmäää i bakgrunden då han härmade en ko. Jag läste högt ut Rasmus Nalle utan att andas emellan och blev bryskt avbruten av Storasyster som sa att bandet ödades av att jag läste. Hon fortsatte mässa med Storasysteraktig röst: "Och imorse när vi körde förbi portstolparna sa Mompis att hon såg en kamel med två pucklar och då sa mamma att hon sett en ljusröd elefant. Så att mycket händer här i trakten!"

Men det som på riktigt hänt här i trakten är att tjugoettåringen (som blir tjugotvå om en vecka) har tagit emot en studieplats på Filmprogramlinjen i Örebro och hux flux tagit sitt pick och pack och flyttat iväg ditåt igår."Jag förstår ju att du behöver tre fotbollar", chattade jag.

"Fyra", svarte han.

Eftersom han ärvt sin fars läggning (allt ordnar sig) har han inget boende utan hans mamma (som tenderar att ordna det mesta så att folk omkring henne upplever att nemen se allt ordnar sej!) har bekostat honom aparthotellboende för de kommande tio dagarna, inom vilka han lovat att ordna sig permanent boende. Till hans försvar måste sägas att studieplatsen fixerades först i början av augusti och till råga på allt är hyresbostadsmarknaden i Sverige lite knepig - du ska ha svenskt personnummer och bankkonto innan du får hyra och för att få dessa måste du ha en fast address i landet. Hm.

Men vi utgår från att allt ordnar sig. 

Han har kommit väl fram, kört omkring på stan och bekantat sig så han vet i vilket hörn han helst skulle bo ("sjuuuukt liten stad med bil 😂"), ätit en nostalgisk måltid på Subway där han åt senast på en fortbollsturnering för sådär tio år sedan, samt bongat sin nya hem-golfbana söder om stan. Dessutom ska han träffa fellow students på en krog imorgon kväll och hans tutorer har lovat hjälpa till med letandet efter ett hem. Om någon undrade hur han installerat sig, alltså.

Jag frågade om han hunnit köpa mat och han svarade: "Har precis handlat på ICA; fett kul asså." Han anpassar sig med rasande fart.

Denna logistiska vändning inom familjen frigör en etta i Berghäll dit nittonåringen kommer att flytta i oktober, om allt går som planerat. Ettan bebos i september av en kompis till tjugoettåringen. Med tanke på att vi öppnar den nya butiken nästa onsdag - mycket händer här i trakten! - så är det ganska skönt att inte behöva koordinera en flytt i september. 

Dessutom behöver bloggaren kanske lite tid att vänja sig vid tanken på att bo helt ensam - för första gången i sitt närapå femtioåriga liv!