tisdag 23 juni 2015

Herbariumet

Enligt Norsentraditionen skall de blivande åttorna samla ihop ett herbarium med tjugo blommor under sommarens lopp. Full av iver vandrade trettonåringen iväg med en plastpåse i näven. Han njöt i fulla drag av estetiken, junisolen som skickade ner värmande strimmor mellan löven och den ofantliga mängden östnyländsk flora som fanns att samla längs med vägkanten. 










Det var med lätta steg vi vandrade med svängande armar i sommarvärmen och sjöng Den Blomstertid Nu Kommer. Väl hemma igen öppnade vi Flora i Färg och tjoade över vår överraskande kunskap om allt från sommarfibbla till tjärblomster, som vi ledigt tryckte in i vår uråldriga blompress och plitade ner namnen på små etiketter i snirklig stil med bläckpenna.

En sån mysig tradition!



Nåja.


I verkligheten ryckte jag upp en motvillig trettonåring från hans Skype-skjutspel och släpade ut honom i jeans eftersom han vägrade byta till shorts då det senast han var utomhus fortfarande var vinter.


Blommorna tryckte han vårdslöst in i sin plastpåse och sa "det är väl ingen skillnad, det är för skolan!" 

Hemma igen visade det sig att Flora i Färg var spårlöst försvunnen. Den chilla mamman hade sjukt hett och fick snudd på en rage-attack medan hon sökte boken och ringde runt släktingarna för att låna en bok medan blommorna skrumpnade på bordet.


Under tiden hittade trettonåringen en nätsajt där man kan leta blomarter på basen av karaktäristika och söknamn. Helt fantastisk, men inga som helst hits på kokkogran och inte på mycket annat heller.





Pennorna tappades under bordet, blommorna vissnade och chilla mamman måste använda alla sina nya inredningsmagasin som blompress.






Fy fan för dessa utdöda traditioner! Kunde inte Norsen förnya sig lite och låta barnen instagramma några blomfoton istället?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar