tisdag 21 maj 2024

Herrgårdsliv eller alla känner apan

Låt oss inte prata om att jag varit här inne senast i februari. 

Våren har varit ett sammelsurium av jobb, Japanresa (tjugofyraåringen där på utbyte, så tjugotvååringen och jag tog oss en tiodagarssväng dit: Tokyo, Kyoto, Hirakata, Osaka - fascinerande), webdesignkurs, olika styrelseuppdrag, försök att illustrera, försök att studera spanska, försök att gå på gymmet....och så vidare. 

Har lovat mig själv att städa i kalendern till höst, men... livet är för kort, finns så mycket man vill hinna med. Så få se hur det går.

Kyoto
                                                  
Hursomhelst, större delen av sommaren kommer jag att spendera på släktgården där jag delar boendet med mina syskon. Det är sex år sedan senast och i år har jag hela åtta veckor här, när jag senast hade bara två. Flyttade in igår efter söndagens talko och stannar månaden ut. Nästa etapp blir efter midsommaren och hela juli. 

Den här maj-övningsperioden går mest ut på att få igång huset och lära känna det igen, skapa mina rutiner. Mor hade öppnat och vädrat några dagar innan jag flyttade in och nedre våningen var 15-16 grader och övre kring 18. Mycket varmare än så har jag inte ännu fått det. Kakelugnarna har jag inte vågat mig på, men efter att ha suttit och frusit i köket hela kvällen igår och min näsa så kall att jag knappast kände av den när jag gick och lade mig, så satte jag idag på ett batteri i arbetsrummet och ett annat i köket och stängde dörrarna. Nu har jag två myspaikkor att vistas på tills huset värms upp ordentligt.


De första dagarna har mest bestått av rännande upp och ner för trapporna efter saker som blivit i fel våning samt diverse herrgårdsgöromål som att plantera blommor, vattna rabatter, dra upp och ner gardiner för att möblerna inte ska blekna i solen,  tala med förbipasserande som alla vet vem jag är men jag inte har en aning om samt körning till egen stuga efter prylar jag glömt. Igår kväll promenerade jag faktiskt också dit efter min cykel, som jag sen hoppade på imorse för ett dopp från simhuset en bit bort. 


Även jobbat några timmar samt suttit i solen med en bok (läs: läsplatta) i olika vevor, tills jag kommit på att någon gardin är i fel läge eller flugor dött på fönsterbrädena och ska sopas bort eller en fågel har förirrat sig in i huset och måste hjälpas ut. Never a dull moment.